КМУ затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення!

22 листопада 2016

16 листопада 2016 року відбулась довгоочікувана подія для вітчизняних аграріїв: постановою Кабінету Міністрів України було затверджено нову методику нормативної грошової оцінки сільськогосподарських земель. Причиною прийняття нової методики стала необхідність приведення у відповідність умов проведення оцінки земельних ділянок до положень нового Закону України «Про оцінку земель».

У документі визначено нову систему показників та правил. Зокрема, встановлено порядок розрахунку нормативної грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів с/г угідь природно-сільськогосподарських районів України.

Як і раніше, нормативна грошова оцінка залежить, в першу чергу, від ґрунту земельної ділянки у відповідному районі. Проте, у випадку, якщо групи ґрунтів с/г угідь на земельній ділянці не визначено, застосовується новий норматив - капіталізований рентний дохід на землях с/г призначення. Показники цього нормативу визначені у додатку до методики щодо усіх ґрунтів природно-сільськогосподарських районів України.

Нова методика спрощує умови проведення оцінки, але яким чином зміни відобразяться на практиці ми дізнаємось лише через три місяці, після набрання чинності відповідної постанови КМУ.

Текст постанови за посиланням.